press

from De Standaard, December 15 2021
review of Chaotic Pulse, Pulsating Chaos, cd Etcetera Records, 2021, KTC 1714, 8711801017143

RECENSIE KLASSIEK

Summa cum laude

Woensdag 15 december 2021 om 3.25 uur 

 ****

PIETER SCHUERMANS, ATANERES ENSEMBLE, KUGONI TRIO

Chaotic pulse – Pulsating chaos

Etcetera 

Doctoreren associeer je eerder met stoffige archieven en dikke pillen dan met een cd-release. En toch vloeiden alle stukken op Chaotic pulse – Pulsating chaos van componist Pieter Schuermans voort uit zijn onderzoek aan de KU Leuven. ‘Hoe kan ik complexe, veelgelaagde ritmiek vertalen naar een intrigerende muziektaal,’ was zijn kernvraag. De vier composities op zijn album zijn een klinkklaar antwoord. 

Schuermans’ stukken zijn filmisch, roepen levendige beelden op. ‘Accretion dance’ past zo in Walt Disney’s Fantasia, met zijn Stravinskyeske ritmiek en onvangbare puls. ‘Saavuttamaton’ knipoogt met zijn prominente saxofoonpartij naar de Finse volksmuziek en doet dromen van het Hoge Noorden. Wat vooral overtuigt is de symfonische rijkheid van de werken. Want hoewel alle muziek ingespeeld is door de strijkers van het Ataneres Ensemble – aangevuld met de sax en de piano van het Kugoni Trio – lijken dit stuk voor stuk composities voor een orkest op volle sterkte. (jc)


from Luister, March 2022
review of Chaotic Pulse, Pulsating Chaos, cd Etcetera Records, 2021, KTC 1714, 8711801017143

SCHUERMANS

Chaotic Pulse – Pulsating Chaos

Bert Koch (piano), Nicolas Dupont (viool), Sébastien Walnier (cello), Kurt Bertels (saxofoon), Kugoni Trio, Ataneres Ensemble o.l.v. Pieter Schuermans

Etcetera Records KTC 1714 • 57′

WAARDERING: 8

Het Album Chaotic Pulse – Pulsating Chaos is gewijd aan muziek van de Belgische componist Pieter Schuermans (1970). Schuermans is een zeer begaafd en veelzijdig musicus. Hij behaalde een mastergraad in compositie, dwarsfluit, contrabas én directie om vervolgens aan de Universiteit van Leuven te promoveren met de thesis Chaotic Pulse – Pulsating Chaos waar de muziek op dit album als het ware het begeleidend artistieke portfolio bij vormt. Aan deze interessante constructie wordt in de programmatoelichting helaas maar een zin vuil gemaakt: ‘… op zoek naar een manier om twee uitersten met elkaar te verbinden: complexiteit van en ritme en metrische gelaagdheden enerzijds en een directe stijl en toegankelijk idioom anderzijds.’ Er moet gezegd worden dat Schuermans er onmiskenbaar in is geslaagd om die schijnbare tegenpolen bij elkaar te brengen in zijn muziek. Hoe hij dit heeft onderzocht en bewerkstelligd, daar had ik graag nog veel meer over willen lezen. Het meest recente werk Saavuttamaton voor saxofoon en strijkorkest is een van mijn favorieten, maar iedere compositie heeft zo zijn charme, hoewel het ook neigt naar effectbejag. Het is krachtige muziek, stormachtig en lyrisch en bovendien smetteloos uitgevoerd door de meewerkende musici.
MAARTJE VALK