Recensie in De Standaard

De cd Chaotic Pulse, Pulsating Chaos kreeg een lovende recensie in De Standaard.

RECENSIE KLASSIEK

Summa cum laude

Woensdag 15 december 2021 om 3.25 uur

PIETER SCHUERMANS, ATANERES ENSEMBLE, KUGONI TRIO

Chaotic pulse – Pulsating chaos

Etcetera 

Doctoreren associeer je eerder met stoffige archieven en dikke pillen dan met een cd-release. En toch vloeiden alle stukken op Chaotic pulse – Pulsating chaos van componist Pieter Schuermans voort uit zijn onderzoek aan de KU Leuven. ‘Hoe kan ik complexe, veelgelaagde ritmiek vertalen naar een intrigerende muziektaal,’ was zijn kernvraag. De vier composities op zijn album zijn een klinkklaar antwoord. 

Schuermans’ stukken zijn filmisch, roepen levendige beelden op. ‘Accretion dance’ past zo in Walt Disney’s Fantasia, met zijn Stravinskyeske ritmiek en onvangbare puls. ‘Saavuttamaton’ knipoogt met zijn prominente saxofoonpartij naar de Finse volksmuziek en doet dromen van het Hoge Noorden. Wat vooral overtuigt is de symfonische rijkheid van de werken. Want hoewel alle muziek ingespeeld is door de strijkers van het Ataneres Ensemble – aangevuld met de sax en de piano van het Kugoni Trio – lijken dit stuk voor stuk composities voor een orkest op volle sterkte. (jc)


Published by Pieter Schuermans

always on a quest for opportunities to resonate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: